HR kennis
Home » HR kennis » 3. Werving & Selectie » Dossiers » Vijf meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Vijf meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Soms zijn de meest simpele vragen tijdens een sollicitatiegesprek het moeilijkst te beantwoorden. Veel kandidaten beginnen aan een interview denkend dat ze dit type vragen vlug kunnen beantwoorden. In werkelijkheid blijkt dat ze zoeken naar een goed antwoord als ze onder druk staan.Onderstaand de vijf meest gestelde vragen tijdens een interview en enkele tips om niet in de knoop te raken.

 

1. Kun je me kort iets over jezelf vertellen?

Het ideale antwoord is kort, maar het bevat wel voldoende informatie over je relevante vaardigheden en werkervaring, zodat degene die je gaat aannemen begrijpt hoe het bedrijf er voordeel van kan hebben.

 

2. Waarom wil je voor ons bedrijf werken?

Je antwoord moet duidelijk laten zien dat je de organisatie hebt onderzocht voor je naar het sollicitatiegesprek ging (website, jaarverslag, artikelen etc.). Maak ook duidelijk waarom de baan goed aansluit op jouw vaardigheden.

 

3. Wat zijn je sterktes en zwaktes?

Het eerste gedeelte van de vraag is redelijk gemakkelijk te beantwoorden. Het beschrijven van je zwaktes is echter een ander verhaal. Een verstandige aanpak is om te starten met één zwakte te benoemen en eraan toe te voegen welke stappen je neemt om deze zwakke plek te verbeteren. Schakel daarna over naar je sterktes.

 

4. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Toekomstige werkgevers proberen door middel van deze vraag een idee te krijgen van je gedrevenheid en ambitie. Probeer om niet inflexibel over te komen, maar geef wel een idee van je professionele doelstellingen voor groei en carrièreontwikkeling. Werkgevers willen in ieder geval zien dat je erover nagedacht hebt.

 

5. Heb je nog vragen?

Je kunt je belangstelling voor de baan duidelijk maken door één of twee gerichte vragen te stellen over de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf of het lange termijn perspectief van de organisatie. Het antwoord kan ook wat meer informatie geven over mogelijke problemen rond de baan of de aanwezigheid van collega’s.


Bron

Accountemps maakt deel uit van de groep Robert Half International en heeft wereldwijd meer dan 360 kantoren. In Nederland heeft Accountemps kantoren in Amsterdam, Eindhoven.Links

http://www.accountemps.nlAan items binnen HRnetwerk.nl kunnen geen enkele rechten worden ontleend. Gebruik is op eigen risico, HRnetwerk.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik. Niet bestemd voor commercieel gebruik.


Stuur door       Afdrukken       Toevoegen       Wijzigen

« Terug
Sociale Media
    
    
    
HR kennis - Zoek opties

Geen gegevens.
  • Is ‘mobbing’ grond voor schadevergoeding?

    Een kwaliteitsfunctionaris op de afdeling medische microbiologie van een ziekenhuis eist schadevergoeding wegens ‘mobbing’. Ziet de kantonrechter aanwijzingen voor systematisch pesten door haar leidinggevende? In 2011 speelt de accreditatie van het microbiologisch laboratorium een belangrijke rol. Tussen de nu 59-jarige werkneemster en haar leidinggevende – een arts-microbioloog ...