HR kennis
Home » HR kennis » 1. Beleid & Strategie » Dossiers » Veranderingen in wetgeving voor HR 2016
Veranderingen in wetgeving voor HR 2016Wet Flexibel Werken
Het kabinet heeft in april 2015 toegestemd met de transformatie van de Wet Aanpassing Arbeidsduur tot Wet Flexibel Werken. Werknemers kunnen vanaf 1 januari 2016 een verzoek indienen voor de aanpassing van de arbeidstijden en/of arbeidsplaats. Het verzoek kan pas ingediend worden als de werknemer een half jaar in dienst is. Voor de wetswijziging kon je als werknemer alleen een verzoek indienen voor de aanpassing van de arbeidstijden.

 

Aanpassing Werkkostenregeling (WKR)
De formulering van de gebruikelijkheidscriterium van de WKR wordt per 1 januari 2016 aangescherpt. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat er werkgevers zijn die bonussen onterecht in de vrije ruimte stoppen.

 

Wet aanpak Schijnconstructies (WAS)
De Wet aanpak Schijnconstructies is een nieuwe wet die vanaf 1 januari 2016 van kracht is. Deze wet verbiedt werknemers om de huur en/of verzekeringspremiers met looninhouding te betalen uit een gedeelte van het eigen loon.

o   Specificeren op loonstrook
Werkgevers moeten per 1 januari 2016 precies aangeven waar het loon uit bestaat. Dit moet verwarring bij de werknemers voorkomen. Werkgevers die zich niet aan deze wet houden kunnen een boete opgelegd krijgen.
 

o   Girale betaling
Werkgevers zijn verplicht om vanaf 1 januari 2016 een gedeelte van het loon giraal over te maken aan de werknemers, het gaat om het deel van het loon dat gelijk is aan het wettelijk minimumloon. Voor de werknemers die minder dan vier dagen per week dienstverlening aan huis verrichten geldt dit niet.

 

 AOW
Plannen voor de verhoging van de AOW-leeftijd werd in 2012 al aangekondigd. Vanaf 1 januari 2016 zijn de plannen aangepast en wordt de AOW-leeftijd verhoogd. De AOW-leeftijd is per 1 januari 2016 verhoogd naar 65 jaar en 6 maanden. Deze verhoging geldt alleen voor werknemers die geboren zijn tussen 30 september 1950 en 1 juli 1951. De AOW-leeftijd wordt in 2018 verhoogd naar 66 jaar en tot 67 jaar in het jaar 2021. Vanaf 2016 wordt de AOW-leeftijd in stappen van 3 maanden verhoogd en in stappen van vier maanden vanaf 2018.

 

 Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Deze wet is op 1 januari 2016 van start gegaan. Met deze wet probeert de overheid het voor werknemers aantrekkelijk te maken om na de AOW-leeftijd door te werken. AOW-gerechtigden hebben recht op het minimumloon en de werkgevers hoeven minder lang het loon door te betalen bij ziekte van de AOW-gerechtigde. Op dit moment zijn de AOW-gerechtigden vaak werkzaam op basis van een uitzendovereenkomst of als zzp’er. Deze wet is ook van belang voor de jongere werknemers. In de publieke sector is het nu net als bij de private sector, ook verplicht om doorwerkende AOW’ers als eerste te ontslaan bij een reorganisatie. Werkgevers zijn niet verplicht om in te gaan op een verzoek van een AOW’er om werkuren uit te breiden.

o   Recht op ZW-uitkering
AOW-gerechtigden die geen recht meer hebben op loondoorbetaling van de werkgever, hebben recht op een Ziektewetuitkering met een maximum van dertien weken. Deze Ziektewetuitkering is belangrijk voor AOW-gerechtigden die op basis van een uitzendovereenkomst met uitzendbeding werken, en voor de werknemers van wie het contract voor bepaalde tijd eindigt tijdens de loondoorbetalingsperiode.

 

Uitkering Aanvullend pensioen
Per 1 januari 2016 is de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet gestegen. Gepensioneerden betaalden in 2015 4,86% premie en in 2016 is dit gestegen tot 5,50%. De belasting in de eerste schijf van 18,60% stijgt naar 18,65%, de uitkering aanvullend pensioen kan hierdoor lager uitvallen in 2016.

 

Wet werk en zekerheid
De overheid wil met de nieuwe Wet werk en Zekerheid (Wwz), werkgevers en werknemers mogelijkheden bieden om te groeien in een veranderende arbeidsmarkt. In 2016 is het laatste deel van de wet ingevoerd, sinds 1 januari 2015 werd de wet in delen ingevoerd.

o   WW duur verkort
De WW duur zal stapsgewijs verkort worden vanaf 2016 tot 2019. De maximale duur van de WW wordt verkort van 38 tot 24 maanden. Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben nog de mogelijkheid om de WW-duur door een private aanvulling te verlengen met 14 maanden.
 

o   WGA-uitkering
Net als de duur voor de WW, wordt ook de duur van de WGA-uitkering verkort van 38 tot 24 maanden. De opbouw van het recht voor de WGA-uitkering zal vanaf 1 januari 2016 hetzelfde verlopen als bij de WW.
 

o   IOW-uitkering
Oudere werklozen kunnen vanaf 1 januari 2016 in aanmerking komen voor een IOW-uitkering na de afloop van hun WW-uitkering. De uitkering wordt ook verhoogd vanaf 1 januari.
 

o   IOAW-uitkering
Oudere werklozen kunnen in aanmerking komen voor een IOAW-uitkering na de afloop van de WW-uitkering. Deze uitkering geldt alleen voor werknemers die voor 1 januari 1965 geboren zijn en op de eerste dag van de WW of WGA, 50 jaar en/of ouder zijn. Alleenstaande IOW-ers hoeven naast deze uitkering niet ook nog een uitkering aan te vragen op basis van de Toeslagenwet.

 

Transitievergoeding verhoogd
Werknemers die ten minste twee jaar in dienst zijn geweest bij een werkgever hebben recht op een transitievergoeding, als het contract is beëindigd door de werkgever. Deze vergoeding wordt verhoogd om mee te gaan met de lonen. Volgens het Centraal Planbureau zijn de lonen ongeveer 1,4% gestegen. De hoogte van de vergoeding bedraagt per 1 januari maximaal 75.000, -.

 

Vervanging verklaring arbeidsrelatie
De VAR wordt per 1 april 2016 vervangen door de nieuwe VAR-verklaring. Het is de bedoeling dat de VAR vanaf 1 april 2016 per sector vervangen word. Mensen die in 2015 over een VAR-verklaring beschikken hoeven voor 2016 niet een nieuwe aan te vragen. De opdrachtgever wordt vanaf 1 april 2016 verantwoordelijk om te beschikken over de juiste kwalificatie van de samenwerking.

 

Wet taaleis Participatiewet
Alle bijstandsgerechtigden in Nederland die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen worden verplicht om vanaf 1 januari 2016 de Nederlandse taal te leren. De taal belemmerde de bijstandsgerechtigden bij hun inschakeling op de arbeidsmarkt. Deze wet geldt voor alle bijstandsgerechtigden.

 

Meer controles inspectie SZW voor aanpak hoge werkdruk
In 2016 gaat de inspectie van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid meer controles uitvoeren bij werkgevers. Ze willen daarmee kijken of werkgevers er wel alles aan doen om psychische klachten bij werknemers te voorkomen. Jaarlijks hebben we te maken met 6 miljoen verzuimdagen door onder andere werkdruk, werkstress en pestgedrag.

 

Vervroeging zwangerschapsverlof
Vrouwen die in verwachting zijn van een meerling krijgen een uitbreiding van het zwangerschapsverlof met 4 weken. Het zogenoemde meerlingenverlof gaat 8 tot 10 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum in. Vanaf 1 april 2016 krijgen de vrouwen recht op deze vervroeging van het verlof. Een groot deel van deze doelgroep maken vanaf de tiende week voor de verwachte bevallingsdatum gebruik van het ziekteverlof en ontvangen een uitkering in het kader van de Ziektewet.

 

Uitbreiding vaderverlof
In 2016 wordt door het kabinet het betaald kraamverlof uitgebreid van 2 naar 5 dagen. Dit geeft de partner meer ruimte om tijd door te brengen met zijn kind. Per jaar zijn er 165.000 partners die baat hebben bij deze uitbreiding.

 


Aan items binnen HRnetwerk.nl kunnen geen enkele rechten worden ontleend. Gebruik is op eigen risico, HRnetwerk.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik. Niet bestemd voor commercieel gebruik.


Stuur door       Afdrukken       Toevoegen       Wijzigen
20 reactie(s)
Abses Kulit | 22-04-2017 @ 06:27:07

Thank you very much for the information pleased to visit. Obat Abses Kulit | Obat Kista Bartholin | Cara Mengobati Batu Empedu Tanpa Operasi

Kayla | 21-04-2017 @ 12:38:02

No wonder why you receive countless of feedbacks. 

Ryan Cataldo NJ
Didi Ferdinand Korompis | 21-04-2017 @ 11:57:50

Later hardening atau carbon tool steel (ditandai dengan tipe W oleh AISI), Shock resisting (Tipe S), memiliki sifat kuat dan ulet dan tahan terhadap beban kejut dan repeat loading. Banyak dipakai untuk pahat, palu dan pisau.Supplier sch 40 Supplier sch 40 Supplier Plat kapal besi baja bki krakatau steel Supplier besi Pipa sch 80 baja jual hp asus murah jual hp asus murah Supplier besi beton Sni Ulir Polos undangan pernikahan ala jepang Pabrik Besi Pipa Baja Schedule 40 Toko Besi Unp Baja Supplier besi wf jual laptop asus jual laptop asus jual laptop asus murahjual laptop asus murahwww.jualbesibajamurah.com Toko sch 40 Toko sch 40 Supplier besi siku Toko besi Pipa sch 80 baja Supplier besi wf baja undangan pernikahan islami Pabrik Pipa Besi Hitam Medium Jual Besi Unp Baja Toko besi wf Distributor besi beton Sni Ulir Polos polos ulir Agen sch 40 Agen sch 40 Supplier pipa besi baja sch 40 sch 80 Agen besi Pipa sch 80 baja Supplier besi unp undangan pernikahan ada fotonya Pabrik Besi Wf Harga Besi Unp Baja Agen besi wf Distributor besi beton sii Pabrik sch 40 Pabrik sch 40 Supplier Plat besi Pabrik besi Pipa sch 80 baja Supplier besi siku undangan pernikahan simple undangan pernikahan ala india Pabrik Besi H beam Pabrik Besi Unp Baja Pabrik besi wf Distributor besi beton psi Ulir Polos Distributor besi Pipa sch 80 baja Distributor besi Pipa sch 80 baja Supplier besi h beam Distributor Plat Bordes Supplier Plat besi plat kapal undangan pernikahan Pabrik Besi Beton Distributor Besi Cnp Baja Distributor Besi Beton Distributor besi beton perwira Harga besi Pipa sch 80 baja Harga besi Pipa sch 80 baja Supplier besi wf Harga Plat Bordes Supplier besi h beam baja undangan pernikahan simple www.sentrabesibaja.com Supplier Besi Cnp Baja Harga Besi Beton Distributor besi beton PAS Jual besi Pipa sch 80 baja Jual besi Pipa sch 80 baja Supplier wiremesh Jual Plat Bordes Supplier besi cnp undangan pernikahan bermanfaat Distributor Welded Beam T beam King Queen Cross Castellated Beam Agen Besi Cnp Baja Jual Besi Beton Distributor besi beton master steel ms Supplier besi Pipa sch 80 baja Supplier besi Pipa sch 80 baja Supplier besi unp Supplier Plat Bordes www.gudangbesibaja.com undangan pernikahan islami Distributor Bondek Cor Toko Besi Cnp Baja Supplier Besi Beton Distributor besi beton ksty Toko besi Pipa sch 80 baja Toko besi Pipa sch 80 baja Supplier besi cnp Toko Plat Bordes Pabrik besi Wf Baja undangan pernikahan amplop surat Distributor Atap Spandek Sni Jual Besi Cnp Baja Toko Besi Beton Distributor besi beton krakatau steel Agen besi Pipa sch 80 baja Agen besi Pipa sch 80 baja Supplier besi hollow Agen Plat Bordes Pabrik bondek undangan pernikahan bentuk dompet Distributor Plat Bordes Kembang Harga Besi Cnp Baja Agen Besi Beton Distributor besi beton jcac Pabrik besi Pipa sch 80 baja Pabrik besi Pipa sch 80 baja Supplier besi beton Sni Ulir Polos Pabrik Plat Bordes Pabrik wiremesh undangan pernikahan chinese Distributor Plat Besi Hitam Pabrik Besi Cnp Baja Pabrik Besi Beton Distributor besi beton interworld steel is Distributor Plat Bordes Distributor Plat Bordes ironsteelcenter.com Distributor Wiremesh Besi Pabrik pipa besi baja sch 40 sch 80 undangan pernikahan lucu Distributor Plat Kapal Bki Krakatau Steel Distributor Besi Hollow Baja Distributor besi hollow Distributor besi beton gunung garuda Harga Plat Bordes Harga Plat Bordes Pabrik stainless steel Harga Wiremesh Besi Pabrik besi hollow undangan pernikahan bagus Distributor Jual Besi Siku Baja Supplier Besi Hollow Baja Harga besi hollow Distributor besi beton delcoprima Jual Plat Bordes Jual Plat Bordes Pabrik atap spandek Jual Wiremesh Besi Pabrik besi beton Sni Ulir Polos undangan pernikahan bahasa inggris islam Distributor Besi Unp Baja Profil Kanal Agen Besi Hollow Baja Jual besi hollow Distributor besi beton cakra steel cs Supplier Plat Bordes Supplier Plat Bordes Pabrik baja ringan Supplier Wiremesh Besi Pabrik besi wf baja undangan pernikahan contoh Distributor Besi Cnp Profil Baja Gording Toko Besi Hollow Baja link6 

Jenny Hayes | 18-04-2017 @ 07:35:44

Your blog is extremely brilliant especially the quality content is really appreciable.

honest zero to multimillionaire review
sl786982 sl786982 | 17-04-2017 @ 12:49:09

What a fantabulous post this has been. Never seen this kind of useful post. I am grateful to you and expect more number of posts like these. Thank you very much.

   italy clothes brand

hyio | 16-04-2017 @ 19:00:37

You're in point of fact a just right webmaster. The website loading speed is amazing. It kind of feels that you're doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a fantastic activity on this subject!

yolasite
Sk Production | 16-04-2017 @ 11:19:35
I can give you the address Here you will learn how to do it correctly. Read and write something good. http://carspeakerguide.webs.com
jacki | 15-04-2017 @ 14:16:32

wow, great, I was wondering how to cure acne naturally. and found your site by google, learned a lot, now i’m a bit clear. I’ve bookmark your site and also add rss. keep us updated.
Belize beaches

Sk Production | 15-04-2017 @ 09:47:44
Find the best essays on is my friend's profile page the Top Storiesjavascript:mctmp(0);
muhammad Hassam | 14-04-2017 @ 10:21:02
I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it. I have you bookmarked your site to check out the new stuff you post. <a href="https://github.com/dennyfar/news/wiki/Android-Smartwatch-and-Web-Design">learning web design</a>
muhammad Hassam | 14-04-2017 @ 10:14:44
Thanks for the blog loaded with so many information. Stopping by your blog helped me to get what I was looking for. <a href="https://github.com/dennyfar/news/wiki/Android-Smartwatch-and-Web-Design">smartwatch review</a>
asa | 13-04-2017 @ 19:13:56
  • guest post Thanks for a wonderful share. Your article has importations your hard work and experience you have got in This field. Brilliant reading .I love it.

jacki | 13-04-2017 @ 15:35:21

I discovered your site ideal for me. It consists of wonderful and useful posts. I've read many of them and also got so much from them. In my experience, you do the truly amazing.Truly i'm impressed out of this publishRun 3 Game

jacki | 13-04-2017 @ 12:24:57

I would also motivate just about every person to save this web page for any favorite assistance to assist posted the appearance.
geometry dash Game

Sk Production | 13-04-2017 @ 12:03:00

 

As i plan to explain which really find out more about your webblog and even As i realize it's highly important and even insightful.. thajsko dovolena

 

sl786982 sl786982 | 13-04-2017 @ 10:04:29

I really like the dear information you offer in your articles. I’m able to bookmark your site and show the kids check out up here generally. Im fairly positive theyre likely to be informed a great deal of new stuff here than anyone else!    www.rebelmouse.com/igorledochowski/

William | 12-04-2017 @ 12:38:25

Finally I’ve found your blog, awesome way of explaining each and everything really.

http://www.comfortsolutionstc.com

 

Sk Production | 12-04-2017 @ 12:28:45
Looking any sort of blog page will make some people solely choose to create a lot more. I did so an incredible that i was eye-catching articles and other content in. Application in all probability engaged in for ones rate even so it’s superb. I just sometimes dispatch most people. Pheromones for Men
sl786982 sl786982 | 12-04-2017 @ 11:13:08

I haven't been looking for such data, but believe me its very helpful. Thanks a big deal.    tenerife free time

jacki | 11-04-2017 @ 14:08:39

I regularly visit this site to check out the events and functions and sometimes for resources. However, it has been a while that you have shared some news about latest or upcoming events.

The best Tips

Reageer
Naam:
E-mail:
Reactie:
    =  

« Terug
Sociale Media
    
    
    
HR kennis - Zoek opties
  • Optimisme over groei industrie

    De Nederlandse industrie verwacht een opvallend sterke behoefte aan personeel voor komende maanden. Het tekent volgens ABN Amro de forse groei en de inhaalslag die de sector maakt....