HR kennis
Home » HR kennis » 5. Beoordelingen » Dossiers » Het beoordelingsgesprek
Het beoordelingsgesprek

Naast praktische tips en aanbevelingen staat in dit dossier o.a. beschreven wat een beoordelingsgesprek nou precies is, waarom deze worden gehouden, hoe het gesprek eruit ziet en wat de verschillen zijn met een functioneringsgesprek. Wat is een beoordelingsgesprek

In een beoordelingsgesprek geeft de leidinggevende een oordeel over het functioneren van de medewerker. Het gesprek bestaat (in tegenstelling tot het functioneringsgesprek) vrijwel uit eenrichtingsverkeer. De visie van de beoordelaar komt naar voren. Deze visie is onderbouwd en daardoor acceptabel en begrijpelijk voor de medewerker. Om de betrokkenheid van de medewerker te vergroten kan worden gevraagd naar zijn/haar onderbouwde mening. Het is echter gebruikelijk dat de medewerker slechts kennis neemt van het oordeel en reageert, zonder dat daarop inhoudelijk wordt ingegaan. Een beoordeling gaat altijd over de periode die geweest is.

Beoordelingsgesprek versus Functioneringsgesprek

Beoordelingsgesprek <-> Functioneringsgesprek
Ongelijkwaardige verhouding <-> Gelijkwaardige verhouding
Leidinggevende spreekt oordeel uit <-> Leidinggevende geeft begeleiding
Eenzijdige gespreksvorm <-> Tweezijdige gespreksvorm
Leidinggevende oordeelt over prestaties <->Leidinggevende en medewerker geven beiden hun visie
Op het verleden gericht <-> Op de toekomst gericht
Mogelijke rechtspositionele gevolgen <-> Geen rechtspositionele gevolgen
Doorgaans gekoppeld aan promotie en/of salarisverhoging <-> Promotie en salarisverhoging niet aan de orde
Mogelijke negatieve invloed op functioneren <-> Positieve invloed op functioneren
Tell & Sell of Tell & Listen aanpak <-> Problem solving aanpak
Verdediging bij negatieve punten <-> Begeleiding bij negatieve punten
Verslag in personeelsdossier <-> Verslag naar beide gesprekspartners

Waarom worden beoordelingsgesprekken gehouden

Hoewel beoordelingsgesprekken en de voorbereiding hiervan vaak niet als prettig wordt ervaren, zijn ze erg nuttig. Een beoordelingsgesprek is een van de instrumenten op personeelskwesties aan te pakken en aan te sturen. Een beoordelingsgesprek schept duidelijkheid bij zowel de leidinggevende als bij de werknemer. De leidinggevende staat stil bij de aansturing van zijn/haar medewerkers en kijkt waar bijgestuurd moet worden. Omdat de beoordeling wordt vastgelegd hebben leidinggevende en de medewerker een goed zicht op de positie van de medeweker.
Naast de evaluatie is het beoordelingsgesprek ook een middel om salarisgroei of stagnatie te rechtvaardigheden. Medewerkers die om loonsverhoging willen vragen, wachten hiermee tot het beoordelingsgesprek. Het al dan niet toekennen van deze verhoging g gebeurt dan ook op basis van de prestaties die in het gesprek beoordeeld worden.

Doelen:
� Het geven van een beoordeling over functioneren van de medewerker
� Het formuleren van arbeidsvoorwaardelijke beslissingen, zoals bijvoorbeeld het krijgen van salarisverhoging
� Het motiveren van de medewerker door het geven van persoonlijke aandacht

Wanneer worden beoordelingsgesprekken gehouden

Aangezien aan de beoordeling vaak gekoppeld wordt aan het salaris en overige arbeidsvoorwaarden is het gebruikelijk deze aan het eind van het jaar te plannen. Deze tijd van het jaar is ook een mooie tijd om de balans op te maken.
Ervan uitgaande dat de beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken niet samen worden gehouden, wordt er eens per half jaar een gesprek gehouden. Als er bij de beoordeling wordt gekeken naar verbeterpunten uit het functioneringsgesprek moet er voor de medewerker voldoende tijd zijn geweest deze punten daadwerkelijk te verbeteren.

Hoe ziet een beoordelingsgesprek eruit

Het beoordelingsgesprek wordt doorgaans gevoerd met de direct leidinggevende, deze is het best in staat een beoordeling te geven over de gevoerde werkzaamheden.

Formulier
De meeste organisaties maken gebruik van een beoordelingsformulier. Net als bij een rapport wordt er per criterium een score/beoordeling gegeven. Deze criterium kunnen worden onderverdeeld in bijvoorbeeld de categorie�n organisatie-, afdeling- en functiecompetenties, of werkprestatie, vaardigheid, houding, leidinggeven.
Uiteraard verschillen de categorieen en criteria per organisatie, afdeling en functie. Dit is immers afhankelijk van wat de organisatie belangrijk vindt en waarvoor de medewerker is aangenomen, wat er in de functieomschrijving staat.
Het is belangrijk dat de werknemer op de hoogte is van de criteria waarop hij beoordeeld wordt en de consequenties die op de beoordeling volgen.

Voorbereiding
De medewerker krijgt minstens een week van te voren een uitnodiging voor het beoordelingsgesprek. In de uitnodiging staat ook hoe lang het gesprek ongeveer zal duren.
De medewerker is al op de hoogte van de criteria en eventuele consequenties van het beoordelingsgesprek. Wanneer deze voor het eerst worden gehouden is het erg belangrijk dit ruim van tevoren bekend te maken en zo veel mogelijk betrokkenheid te creeren in de organisatie.
Naast de organisatorische voorbereiding is de leidinggevende zich uiteraard het hele jaar aan het voorbereiden door het inwinnen, verzamelen en registreren van informatie over het functioneren van de medewerker. Aantekeningen, correspondentie, opmerkingen, cijfers, afspraken en toezeggingen uit eerdere gesprekken, etc. worden gebundeld tot een soort dossier. Dit levert twee voordelen op. Er kan worden verwezen naar praktijkvoorbeelden en het beoordelingsproces is op deze manier geen momentopname.

Opbouw gesprek
De leidinggevende opent het gesprek en probeert de medewerker op zijn gemak te stellen. Tijdens de opening licht de leidinggevende nogmaals het doel en de gespreksduur toe.
Daarna zal de leidinggevende zijn beoordeling geven. De beoordeling is van tevoren al door de leidinggevende ingevuld op het formulier en zal nu worden toegelicht. Na de beoordeling op de criteria (vooraf gesteld en bekend bij de medewerker) is het raadzaam nog een totaalbeoordeling te formuleren. De medewerker kan hierna inhoudelijk reageren op de beoordeling maar dit zal het oordeel niet veranderen. Het commentaar van de medewerker heeft dus geen invloed op de uitkomst van de beoordeling. Tenslotte worden de consequenties voor bijvoorbeeld het salaris en de loopbaanplanning besproken. Hier worden ook afspraken voor de toekomst gemaakt.
Omdat het beoordelingsgesprek bij de medewerker emoties kan oproepen, is het belangrijk de tijd te nemen voor een goede afronding van het beoordelingsgesprek. De medewerker kan, vooral bij een tegenvallende / negatieve beoordeling, boos of verdrietig zijn. Het is niet handig de medewerker in zo'n toestand terug te laten gaan naar de werkplek. Streef dus naar een neutrale afsluiting.
Overigens kan een uitbarsting van emoties voorkomen worden door voortdurend aandacht aan de medewerker te besteden. Het is immers niet de bedoeling dat de medewerker tijdens het beoordelingsgesprek verrast wordt door de beoordeling van de leidinggevende. Eventuele verbeterpunten moeten, naast het functioneringsgesprek, al vaker besproken zijn. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van praktijkvoorbeelden zal de beoordeling ook voor de medewerker beter te begrijpen en makkelijker te accepteren zijn.

Bezwaar
Omdat de beoordeling rechtspositionele consequenties kan hebben, kan er bezwaar worden gemaakt. Afspraken voor deze procedure kunnen in de CAO of het bedrijfsreglement worden vastgelegd. Er kan ook een civiele procedure worden gestart.

Aanbevelingen

� Zorg voor een ruimte waar het gesprek ongestoord kan worden gehouden (telefoons uit)
� Neem ruim de tijd voor een gesprek, reken op ongeveer een uur per persoon
� Bereid het gesprek goed voor en zorg ervoor dat het doel van het gesprek helder is
� Hou de functiebeschrijving bij het gesprek
� Leg nieuwe medewerkers tijdig (bij indiensttreding) de procedure en criteria uit
� Bespreek voor aanvang van het gesprek nogmaals de procedure en de duur van het gesprek
� Reserveer tijd om de medewerker op zijn gemak te stellen
� Zorg voor een goede sfeer en een betrokken houding
� Haal de medewerker op, begroet deze niet zittend vanachter het bureau
� Neem plaats in een hoekopstelling
� Geef eerst het eigen oordeel, de medewerker zal hier het meest benieuwd naar zijn
� Gebruik waar mogelijk praktijkvoorbeelden, dit is verhelderend voor de medewerker
� Controleer puntsgewijs en aan het eind van het gesprek of beide partijen begrepen
� Vraag bij onduidelijkheden net zo lang door tot alles helder is
� Verwijs naar het gedrag van de persoon in plaats van naar de persoon zelf
� Bewaar niet alle verbeterpunten tot het beoordelingsgesprek, de medewerker moet ook de tijd hebben gehad deze te verbeteren
� Beperk het aantal verbeterpunten tot een werkbaar aantal
� Houdt rekening met en heb begrip voor emoties
� LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
� Zorg voor duidelijkheid in de taakverdeling bij de gesprekken
� Benoem geen vermoedens en vage gevoelens , dit hoort niet thuis in het beoordelingsgesprek
� Beoordeel alleen onderwerpen die de leidinggevende echt kan beoordelen
� Geef geen veilige boordelingen, beide partijen kunnen hier in de toekomst niks mee
� Zorg voor een heldere beoordeling over de hele periode
� Gebruik het beoordelingsgesprek ook om de waardering te uiten
� Sluit het gesprek bij voorkeur met een compliment af


Links

Links
 Aan items binnen HRnetwerk.nl kunnen geen enkele rechten worden ontleend. Gebruik is op eigen risico, HRnetwerk.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik. Niet bestemd voor commercieel gebruik.


Stuur door       Afdrukken       Toevoegen       Wijzigen
5 reactie(s)
Isak | 19-04-2017 @ 06:30:21

Obat Pilek Menahun Herbal

xukaimin | 18-04-2017 @ 10:40:00

fred perry polo shirts

true religion jeans

nike trainers men

longchamp outlet

hermes handbags

nba jerseys

michael kors handbags

ralph lauren outlet

puma shoes

michael kors outlet

nike air max

replica rolex watches

michael kors outlet clearance

christian louboutin

kate spade outlet

nike hypervenom

tory burch shoes

adidas 11pro

oakley sunglasses outlet

mlb jerseys

adidas superstar

oakley sunglasses wholesale

oakley sunglasses sale

nhl jerseys

mont blanc pens

christian louboutin outlet

adidas nmd runner

cheap jordan shoes

michael kors outlet online

cheap jordans

timberland boots

adidas neo shoes

michael kors outlet

adidas yeezy 350 v2

burberry outlet

fitflops sale clearance

nike roshe

cheap jordans

timberland outlet

prada outlet

true religion clearance

adidas yeezy 350 boost

michael kors bags

polo ralph lauren

nike free running shoes

christian louboutin shoes

adidas yeezy

prada handbags

oakley vault

air jordans

coach outlet

calvin klein

snapbacks wholesale

true religion

adidas nmd

coach handbags

toms shoes

coach outlet online

coach factory outlet

cheap jordan shoes

coach factory outlet

cheap nfl jerseys

oakley sunglasses

michael kors outlet

polo ralph lauren outlet

kate spade outlet

true religion jeans

michael kors outlet online

fitflop shoes

coach outlet online

nike outlet

christian louboutin shoes

le coq sportif shoes

ralph lauren polo shirts

tiffany co

converse shoes

coach factory outlet

columbia sportswear outlet

ralph lauren outlet

hermes belt

true religion

ray ban sunglasses uk

nike huarache shoes

coach outlet canada

michael kors bags

mizuno running shoes

coach outlet online

nike air max 2016

kd shoes

mlb jerseys wholesale

ralph lauren outlet

coach outlet

michael kors handbags

adidas yeezy boost 350

pandora outlet

ray ban sunglasses uk

ray ban sunglasses outlet

kobe shoes

mont blanc pens

hermes bags

2017.4.18xukaimin

jlgg | 05-04-2017 @ 13:58:11

basketball jerseys

Coach Outlet Store

Nike Hyperdunk 2015

michael kors outlet

nike lebron james

yeezy boost 350

burberry us

coach australia

prada outlet online

nfl jerseys

yeezy boost 350

pandora charms black friday

louis vuitton outlet

coach bag

canada goose jacket

canada goose sale online

michael kors outlet

china factory sale

michael kors outlet

asics shoes Australia

michael kors outlet

burberry scarf

burberry outlet online

abercrombie & fitch

michael kors wallet

michael kors

oakley frogskins

prada bags outlet

salomon shoes

air jordan shoes

ugg australia

pandora charms sale online

longchamp outlet

michael kors outlet

prada outlet prices

coach outlet

abercrombie outlet

prada outlet online

ray ban new wayfarer

kate spade bags

coach online

coach outlet

Nike Air Max

michael kors tote

football jerseys

ray ban glasses

Kevin Durant Shoes

china wholesale

kate spade outlet online

michael kors outlet

piumini moncler replica

pandora bracelets

coach purses

prada outlet

MIZUNO Shop US

ate spade handbags

abercrombie and fitch

michael kors

ray ban prescription glasses

coach diaper bag

burberry online

kate spade handbags

louis vuitton uk

prada bag

official prada site

Mizuno Running Shoes

prada bags

timberland uk

nike shoes

coach outlet online

canada goose sale

nike jordan

Hermes Outlet

pandora rings

mcm outlet online

Mizuno Wave

Michael Kors Outlet

louboutin shoes

moncler down jackets

coach outlet

abercrombie outlet

nfl shop

abercrombie and fitch

coach outlet

nike shox shoes

brand sunglasses

nike basketball shoes

coach sunglasses

ugg australia

coach outlet

coach usa

pandora jewelry

coach outlet

michael kors canada

abercrombie and fitch

pandora necklaces

abercrombie us

michael kors outlet

prada factory outlet online

michael kors factory outlet

air jordan shoes

polo outlet online

ray ban clubmaster

burberry outlet

coach outlet

prada outlet online

michael kors outlet

beats headphones

Mizuno Shop

ray ban wayfarer

pandora rings

coach carter

coach outlet

kate spade bags outlet

kate spade bags

michael kors black friday

Nike Hyperdunk Shoes

Mizuno Shoes

coach outlet

prada outlet

nike free run

canada goose jacket

pandora rings

pandora charms uk

paul smith sale

prada official site

pandora australia

abercrombie fitch

Nike Jordans

louis vuitton outlet

kate spade

coach sunglasses for women

nike air huarache

prada us

Michael Kors Outlet

Adidas Yeezy Boost 350

moncler jacket

cheap moncler jacket

nike jordan shoes

michael kors australia

michael kors handbags outlet

nike outlet

pandora ring

louis vuitton outlet

Free Run

nike australia

Prada Outlet

ray ban eyeglasses

prada outlet online

michael kors purses

authentic prada outlet online

coach outlet

moncler jacket

authentic prada handbags outlet

Hyperdunk 2016

yeezy boost 350

jimmy choo australia

pandora rings jewelry

Oakley Holbrook

pandora rings

ray-ban sunglasses

nike jordan shoes

Nike Air Jordan

mcm factory outlet

burberry outlet online

ralph lauren

michael kors outlet

pandora australia

tiffany co

nike huarache

mcm outlet

moncler clothing

louis vuitton factory outlet

Prada Factory Outlet

nike outlet

official michael kors

Ralph Lauren

michael kors us

pandora necklace charms

chanel australia

coach outlet

michael kors bags

michael kors bags

major league baseball

adidas australia

michael kors bags outlet

pandora rings

Nike Air Jordan

baseball jerseys

coach outlet

mens sunglasses

rayban aviator

moncler coats

huaraches shoes

pandora jewelry

Burberry outlet online

veronique billat

chanel bag

pandora bracelet

ups tracking

ray ban sunglasses

bercrombie Nederland

landinggear

mk handbags

ray ban sunglasses

michael kors outlet

pandora charms sale

burberry online

burberry australia

pandora jewelry

Yeezy 350

timberland boots

burberry outlet canada

pandora uk

prada online

prada sunglasses

véronique Billat

burberry outlet

coach australia

pandora rings

shoes sale

michael kors outlet online

huarache nike

jordan shoes

michael kors purses on sale

ray ban polarized

abercrombie outlet

prada outlet online

Cheap Ray Ban

michael kors outlet

paul smith uk

salomon hiking shoes

moncler outlet

abercrombie outlet us

michael kors bags

Yeezy Boost 350

prada bags

nike huarache shoes

air jordan retro

football jerseys

pandora rings

moncler mens jackets

coach factory

michael kors outlet

coach outlet store

beats by dre

burberry scarf

moncler jacket mens

lebron james shoes

sunglasses outlet

shoes online

burberry scarfs

kate spade canada

prada factory outlet

coach outlet

michael kors outlet

pandora australia

Kate Spade Australia

coach outlet online

kate spade outlet

coach handbags

Billat

longchamp outlet

landing gears

asics Australia

Oakley Outlet

coach factory outlet online

louis vuitton australia

official prada site

kate spade outlet

pandora charms

prada factory outlet online

Coach outlet online

Ray Ban Outlet

burberry australia

ralph lauren australia

michael kors purses outlet

Jordan Retro

authentic prada outlet online

prada outlet online

pandora charms

coach bags

Hugo Boss Store

clk benz

prada outlet online

michael kors outlet

mk bags

cheap basketball shoes

ray ban online

Michael Kors Canada

Chanel bags Outlet

coach shoes

pandora rings sale

polo outlet

hockey jerseys

pandora bracelet

abercrombie us

michael kors outlet

michael kors jet set tote

ray ban sunglasses

moncler us

prada handbags

oakley australia

kate spade

michael kors outlet

michael kors outlet

ray-ban sunglasses

Jordan Retro Shoes

Hugo Boss Online

ugg boots

michael kors

KD 8 shoes

nike com

michael kors outlet online

michael kors purses

adidas yeezy boost 350

coach bags

paul smith

canada goose outlet

kate spade black friday

coach outlet

yeezy boost 350 shoes

sunglasses hut

huaraches

pandora charms

pandora bracelet

prada outlet

abercrombie paris

nike store

Pandora bracelet

burberry scarf

prada outlet

prada factory outlet online

coach outlet online

ray ban outlet

adidas australia

ray ban outlet

oakley outlet

ugg uk

burberry outlet canada

moncler outlet

Pandora Charm

Longchamp Outlet

Ralph Lauren Polo

pandora charms

michael kors outlet

prada handbags

coach outlet

oakley sunglasses

ray ban prescription sunglasses

CHanel Factory Outlet

nike lebron shoes

baseball jerseys

Jordan retro

michael kors outlet bags

shoes online sale

burberry purse

michael kors outlet

coach factory outlet

louis vuitton outlet

coach outlet online

prada purses

michael kors outlet

pandora charms

pandora.com

prada outlet

Coach Outlet

kate spade black friday

landing gear

michael kors uk

nike australia

coach australia

Mizuno Shop Japan

burberry

sunglasses hut

kate spade outlet

prada glasses

pandora charms

coach handbags

ugg slippers

Oakley Holbrook sunglasses

pandora rings

pandora princess ring

pandora charms sale

michael kors italy

ray ban aviator

tiffany co

moncler jacket

nike shoes australia

baseball jerseys

kate spade

chanel

jordan retro shoes

coach purse

coach factory outlet

kate spade outlet

moncler sale

burberry outlet

kate spade outlet

michael kors

coach factory outlet

beats studio

Coach Outlet Online

pandora uk

basketball jerseys

michael kors outlet

oakley frogskins sunglasses

ray ban sunglasses

ray-ban sunglasses

michael kors tote

michael kors outlet online

Nike Jordan Shoes

snow boots

michael kors online

cheap coach purse

michael kors outlet

Nike Free

Canada Goose Outlet

coach factory outlet

asics shoes

abercrombie outlet

flash sunglasses

mk outlet

mlb shop

michael kors handbags

pandora australia

mlb shop

nike air max

pandora necklace

burberry outlet

coach

prada bags

mlb.com

cheap ray ban sunglasses

burberry outlet

prada outlet

nike shoes

polo online

Abercrombie Fitch

burberry canada

nike jordan shoes

prada outlet online

nike id

michael kors handbags

oakley sunglasses

prada sale

Prada bags

abercrombie outlet

moncler outlet

prada bags on sale

Nike KD 8

hermes bag

prada handbags

michael kors outlet

burberry outlet

michael kors handbags

burberry canada

michael kors outlet

oakley sunglasses

kate spade outlet

pandora charms sale clearance

michael kors outlet

michael kors totes

sunglasses sm

moncler uk

Hugo Boss Outlet

top sunglasses

adidas shoes

kate spade outlet online

wholesale

Coach Sunglasses Outlet

nike shox

Chanel Outlet

Basketball shoes

michael kors uk

mlb store

jlgg4.5

qqqqqq | 30-03-2017 @ 08:45:48

coach

gucci outlet

salomon boots

coach factory outlet

michael kors handbags clearance

converse trainers

ed hardy

replica watches

coach outlet

cheap ray bans

louis vuitton pas cher

reebok outlet

michael kors outlet

michael kors handbags

michael kors outlet

true religion jeans sale

michael kors handbags wholesale

cheap jordan shoes

under armour outlet

michael kors handbags

cheap nike shoes sale

rolex replica

under armour shoes

nba jerseys

coach outlet

longchamp outlet

asics shoes

valentino shoes

salomon shoes

yeezy boost 350

oakley sunglasses wholesale

louis vuitton sacs

coach outlet online

nike trainers uk

air max 90

michael kors outlet

jordan shoes

coach outlet online

new balance outlet

ray bans

ralph lauren outlet

ecco shoes

michael kors handbags

omega watches for sale

coach outlet

christian louboutin

coach outlet online

air jordan uk

saics running shoes

hollister clothing

michael kors handbags sale

hugo boss sale

michael kors outlet online

michael kors handbags sale

cheap oakley sunglasses

cheap nike shoes

oakley sunglasses wholesale

ralph lauren

ghd hair straighteners

michael kors handbags

ralph lauren

armani exchange outlet

coach outlet

coach outlet

jordan 4

instyler max

oakley sunglasses

cheap oakley sunglasses

ralph lauren outlet

ralph lauren

nike air force 1

coach factory outlet

nike outlet

jordan shoes

hermes belts

fitflops sale clearance

coach factory outlet

red valentino

nike tn pas cher

oakley sunglasses

cheap nba jerseys

coach outlet online

hugo boss

michael kors handbags

cheap jordan

ray ban sunglasses

michael kors outlet

adidas nmd r1

gucci sale

nike trainers uk

nike air huarache

cheap mlb jerseys

dolce and gabbana

replica rolex

nike air huarache

omega watches

air force 1 shoes

sac longchamp

ray ban sunglasses

oakley sunglasses

michael kors outlet online

replica watches

polo ralph lauren

ghd flat iron

nike blazer pas cher

ralph lauren outlet

gucci sito ufficiale

nike huarache

michael kors handbags

oakley sunglasses

nike blazer

cheap michael kors handbags

supra shoes sale

nike free 5

michael kors outlet store

nike air max 90

abercrombie and fitch

michael kors handbags wholesale

ray bans

michael kors handbags

hermes belt

coach outlet

jimmy choo

ed hardy outlet

cheap michael kors handbags

coach outlet

ralph lauren outlet online

christian louboutin outlet

toms shoes

pandora jewelry

longchamps

ray ban sunglasses

armani exchange

pandora outlet

nike store

hugo boss outlet

cheap michael kors handbags

ralph lauren outlet

cheap jordans

cheap ray bans

longchamp le pliage

ralph lauren pas cher

cheap jordans

nike free

basketball shoes

ecco shoes

michael kors handbags outlet

toms outlet

nike huarache trainers

adidas nmd

versace

michael kors outlet

abercrombie and fitch kids

dolce and gabbana outlet

michael kors handbags outlet

mlb jerseys

nike huarache

longchamp bags

ray bans

coach outlet

supra shoes

coach outlet store

ralph lauren

nike trainers

ray ban sunglasses

fitflops sale clearance

polo ralph lauren

chaussure louboutin

cheap basketball shoes

cheap nfl jerseys wholesale

fitflops shoes

coach outlet

coach factory outlet

michael kors handbags

pandora charms

ray ban sunglasses

replica watches

kate spade outlet

ralph lauren outlet

oakley sunglasses

michael kors handbags

coach handbags

coach factory outlet

michael kors outlet clearance

ralph lauren

michael kors uk

hugo boss sale

michael kors outlet

louboutin shoes

ed hardy clothing

nike tn

skechers outlet

dolce and gabbana shoes

christian louboutin

ray bans

nike blazer

cheap nhl jerseys

kate spade

christian louboutin shoes

ralph lauren

polo ralph lauren

christian louboutin outlet

pandora jewelry

fitflops

ecco shoes outlet

coach handbags

adidas nmd

nike air huarache

gucci borse

fitflops

michael kors handbags

nike huarache

salvatore ferragamo

converse shoes

nike trainers

nhl jerseys

reebok shoes

jimmy choo shoes

ecco

oakley sunglasses wholesale

ralph lauren

coach outlet

ferragamo shoes

oakley sunglasses

coach outlet online

rolex replica watches

michael kors handbags

michael kors

hollister

kobe 9 elite

fitflops sale clearance

ed hardy uk

coach outlet online

instyler max 2

cheap ray bans

michael kors handbags

nike store uk

cheap jordan shoes

coach outlet

skechers shoes

jordan shoes

polo ralph lauren outlet

true religion jeans

versace shoes

michael kors outlet store

michael kors handbags outlet

coach outlet

cheap nfl jerseys

cheap oakley sunglasses

michael kors handbags

adidas nmd runner

coach outlet

coach outlet

michael kors outlet

kobe 9

cheap oakley sunglasses

michael kors handbags

michael kors handbags clearance

nike huarache

rolex watches

michael kors outlet online

moncler outlet

ralph lauren

ralph lauren outlet

michael kors handbags

nike blazer pas cher

oakley sunglasses

longchamp

yeezy boost 350 black

michael kors handbags wholesale

new balance shoes

coach outlet

replica rolex

nike blazer low

yeezy boost 350 white

chaussure louboutin pas cher

michael kors uk

coach outlet online

moncler jackets

oakley sunglasses

michael kors outlet

coach handbags

nike outlet store

liyunyun | 29-03-2017 @ 05:10:26

longchamp handbags

 

fitflops clearance

 

lebron 13 shoes

 

nike dunks shoes

 

michael kors factory outlet

 

michael kors outlet

 

michael kors factory outlet

 

lebron james shoes

 

chrome hearts online

 

kyrie irving shoes

 

adidas nmd uk

 

kyrie 3 shoes

 

nike air force

 

links of london

 

lebron shoes

 

adidas nmd

 

michael kors factory outlet

 

hermes belt

 

jordan shoes

 

adidas superstar shoes

 

air max thea

 

jordan retro

 

nike huarache

 

salomon

 

lebron 13

 

michael kors outlet

 

michael kors

 

air yeezy

 

nike air zoom

 

longchamp

 

true religion outlet

 

authentic jordans

 

ultra boost

 

huarache shoes

 

basketball shoes

 

adidas stan smith sneakers

 

jordans for cheap

 

hermes belts

 

longchamp sale

 

jordan shoes

 

michael jordan shoes

 

kobe shoes

 

polo lacoste

 

yeezy boost

 

kobe basketball shoes

 

nike huaraches

 

nike roshe run

 

michael kors handbags

 

longchamp

 

lacoste outlet

 

cheap jordans

 

hogan outlet online

 

michael kors outlet online

 

nike roshe one

 

yeezy boost 350

 

longchamps

 

adidas tubular sale

 

reebok shoes

 

lebron 14

 

kobe shoes

 

longchamp bags

 

michael jordan shoes

 

lacoste online shop

 

nike huarache

 

air jordan shoes

 

nike air max

 

Kanye West shoes

 

nike air max

 

authentic jordans

 

true religion jeans

 

michael kors outlet online

 

timberland boots

 

kobe 11

 

yeezy boost 350

 

retro jordans

 

adidas superstar

 

new england patriots jersey

 

http://www.jordanretro.uk

 

michael kors outlet

 

longchamp handbags

 

cheap jordans

 

longchamp bags

 

jordan shoes

 

air jordan

 

nike huarache

 

nike air huarache

 

michael kors factory outlet

 

kobe 9

 

cheap jordans

 

longchamp bags

 

yeezy shoes

 

michael kors handbags

 

nike air huarache

 

nike roshe uk

 

adidas nmd runner

 

クロムハーツ

 

reebok outlet

 

louboutin shoes uk

 

adidas ultra boost

 

longchamp outlet

 

nike zoom running shoe

 

air max

 

nike air max thea

 

yeezy boost 350 v2

 

adidas nmd

 

adidas nmd

 

kobe bryant shoes

 

nike polo shirts

 

air force 1

 

adidas tubular runner

 

michael kors purses

 

nike polo

 

yeezy boost 350

 

yeezy boost

 

timberland shoes

 

michael kors outlet online

 

adidas neo

 

yeezy boost

 

air jordans

 

huarache shoes

 

adidas nmd online

 

yeezy boost 350 v2

 

retro jordans

 

michael kors uk

 

nike air huarache

 

fitflops

 

yeezy boost

 

michael kors

 

lacoste polo shirts

 

timberland outlet

 

cheap basketball shoes

 

michael kors outlet online

 

patriots jersey

 

http://www.kobebasketballshoes.us.com

 

fitflops

 

yeezy boost 350

 

adidas superstar shoes

 

air jordan shoes

 

timberland boots

 

yeezy shoes

 

hermes belt

 

kobe shoes

 

kobe sneakers

 

jordan shoes

 

yeezy boost

 

kobe 9

 

adidas ultra boost

 

michael kors

 

yeezy boost 350

 

brady jersey

 

nike air zoom

 

harden shoes

 

adidas tubular

 

adidas ultra

 

nike huarache

 

chrome hearts online

 

michael kors outlet online

 

huaraches shoes

 

falcons jersey

 

michael kors outlet

 

nike air force 1

 

michael kors outlet

 

true religion outlet

 

michael kors outlet store

 

roshe run

 

michael kors outlet

 

af1

 

michael kors outlet online

 

michael kors handbags

 

cheap jordans

 

http://www.kobeshoes.uk

 

hogan outlet

 

nike dunks

 

atlanta falcons jersey

 

nike air force

 

air max 2016

 

adidas online shop

 

fitflops sale clearance

 

yeezy boost 350

 

adidas ultra boost uncaged

 

kyrie 3

 

adidas nmd

 

michael kors handbags outlet

 

nike huarache

 

chrome hearts

 

chrome hearts online store

 

adidas tubular

 

chrome hearts online

 

air jordan

 

yeezy boost 350 v2

 

nike zoom

 

true religion

 

salomon speedcross

 

yeezys

 

true religion jeans

 

michael kors handbags

 

yeezy sneakers

 

adidas stan smith

 

nike huarache

 

air max 2017

 

nike zoom

 

adidas stan smith

 

longchamp outlet

 

longchamp

 

nike roshe run

 

adidas neo

 

michael kors outlet store

 

lebron 14 shoes

 

james harden shoes

 

cheap jordans

 

chrome hearts

 

lacoste outlet

 

adidas ultra boost

 

cheap jordans

 

longchamp bags

 

kobe basketball shoes

 

adidas stan smith shoes

 

michael kors outlet

 

adidas superstar

 

louboutin shoes

 

links of london sale

 

lacoste outlet

 

kyrie shoes

 

kobe 11

 

roshe shoes

 

nike air force 1

 

links of london outlet store

 

hermes belts for men

 

michael kors outlet

 

links of london

 

yeezy boost 350

 

adidas yeezy boost

 

yeezy shoes

 

michael kors outlet

 

air force 1

 

michael kors handbags

 

longchamp le pliage

 

michael kors handbags

 

yeezy boost

 

michael kors outlet

 

michael kors outlet

 

michael kors outlet store

 

nike air max 2017

329

 


Reageer
Naam:
E-mail:
Reactie:
    =  

« Terug
Sociale Media
    
    
    
HR kennis - Zoek opties
  • Optimisme over groei industrie

    De Nederlandse industrie verwacht een opvallend sterke behoefte aan personeel voor komende maanden. Het tekent volgens ABN Amro de forse groei en de inhaalslag die de sector maakt....