HR kennis
Home » HR kennis » 4. Introductie » Dossiers » De identiteit van nieuwe arbeidskrachten vaststellen - hoe zit dat?
De identiteit van nieuwe arbeidskrachten vaststellen - hoe zit dat?

Of u nu aan de slag gaat met binnen- of buitenlandse arbeidskrachten, u bent verplicht hun identiteit vast te stellen. Dat is belangrijk om premie- en belastingfraude tegen te gaan en om illegale tewerkstelling van vreemdelingen te voorkomen. Om u te helpen heeft de overheid samen met het bedrijfsleven een handig stappenplan ontwikkeld. In maximaal vijf stappen ziet u of de nieuwe medewerker voor u mag werken en hoe u de identiteit vaststelt. Als u meer wilt weten kijkt u op www.weethoehetzit.nlWelke stappen dient u te nemen bij het aannemen of inhuren van nieuwe werknemers?

Stap 1
Vraag de werknemer een identiteitsbewijs te tonen. Voordat u een nieuwe werknemer mag laten werken, moet u hem/haar vragen een origineel en geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs) te tonen. De werknemer is verplicht dat te doen.

 
Stap 2
Check of de nieuwe werknemer in Nederland mag werken. Kijk daarvoor op de kaart in de download. Als de werknemer niet in Nederland mag werken, neem hem/haar dan niet aan en huur hem/haar niet in. U hoeft de volgende stappen niet te doorlopen.
 
Stap 3
Controleer het identiteitsbewijs. Controleer of het identiteitsbewijs geldig, echt en onvervalst is. Bij werknemers uit de oranje en rode landen op de kaart controleert u of de vreemdelingendocumenten geldig, echt en onvervalst zijn.
 
Stap 4
Controleer of het aangeboden identiteitsbewijs van de werknemer is. U moet nagaan of het identiteitsbewijs behoort bij de werknemer die het aanbiedt. Indien er aanwijzingen zijn dat het identiteitsbewijs niet bij de werknemer behoort, dan mag u de werknemer niet laten werken.
 
Stap 5
Geef uitvoering aan de bewaarplicht. U dient een kopie te maken van het door u gecontroleerde originele identiteitsbewijs en dit te bewaren in uw administratie, bijvoorbeeld in open document format (odf) of pdf.
 
Bekijk voor meer informatie:

Werknemers zonder origineel, geldig identiteitsbewijs mag u nooit voor u laten werken.


Bron

www.weethoehetzit.nlDownload deze tool:

Links

Ik wil de identiteit van mijn nieuwe werknemer vaststellenAan items binnen HRnetwerk.nl kunnen geen enkele rechten worden ontleend. Gebruik is op eigen risico, HRnetwerk.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik. Niet bestemd voor commercieel gebruik.


Stuur door       Afdrukken       Toevoegen       Wijzigen

« Terug
Sociale Media
    
    
    
HR kennis - Zoek opties

Geen gegevens.
  • Werknemers leren meer van dagelijks werk dan van cursussen

    Werknemers leren meer van hun dagelijkse werk dan van cursussen. Ze doen bijvoorbeeld kennis op door samen te werken met collega's. Dat blijkt uit een enquête (pdf) die de Universiteit Maastricht hield onder ruim 5.500 respondenten, onder wie 3.700 werkenden. Maar liefst 85 procent van de momenten waarop werknemers op de werkvloer leren, vindt plaats in een informele setting. In slechts 15 p...