HR jurisprudentie
Home » HR jurisprudentie » Aanvang bedenktermijn werknemer vanaf moment van overeenstemming
Aanvang bedenktermijn werknemer vanaf moment van overeenstemming

In zijn uitspraak van 10 februari 2016 (ECLI:NL:RBROT:2016:996) heeft de kantonrechter te Rotterdam overwogen, dat de bedenktermijn – waarbinnen een werknemer een beëindigingsovereenkomst zonder opgaaf van reden binnen 14 dagen schriftelijk kan ontbinden – een aanvang neemt op de datum waarop de werknemer de beëindigingsovereenkomst heeft gedateerd en ondertekend. De uitspraak van de kantonrechter te Leiden van 21 juli 2016 (ECLI:NL:RBDHA:2016:8371) kent een minder stringente toepassing van wettelijke regeling omtrent de bedenktermijn, waarin wordt overwogen dat de bedenktermijn op een eerder moment een aanvang neemt, althans kan nemen.

 

Casus
De zaak – waarin de kantonrechter te Leiden heeft voorzien - ziet op een werkgever en een werknemer, die reeds langere tijd een moeizame arbeidsrelatie onderhouden. De werkgever heeft de werknemer de mogelijkheid van een beëindiging van het dienstverband in overweging gegeven, waarna partijen – onder begeleiding van hun respectievelijke juridische adviseurs c.q. gemachtigden – in overleg zijn getreden over de beëindiging van het dienstverband. Na (naar wordt aangenomen) zorgvuldig overleg – waarbij onder meer meerdere versies van de concept beëindigingsovereenkomst zijn besproken - bevestigt de gemachtigde van de werknemer per email van 29 januari 2016, dat partijen tot overeenstemming zijn gekomen over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. De beëindigingsovereenkomst – waarin deze voorwaarden zijn neergelegd, waaronder het recht van de werknemer om de beëindigingsovereenkomst te ontbinden binnen de bedenktermijn – wordt daarentegen niet door partijen ondertekend. Om diens moverende reden beroept de werknemer zich per email van 16 februari 2016 om diens recht de beëindigingsovereenkomst te ontbinden.

De kantonrechter te Leiden oordeelt, dat de werknemer niet binnen de geldende bedenktermijn gebruik heeft gemaakt van diens recht om de beëindigingsovereenkomst te ontbinden. Hiertoe overweegt de kantonrechter – onder meer – dat de bedenktermijn ten doel heeft om: a) te voorkomen, dat de werknemer onder druk van de werkgever instemt met beëindiging van zijn dienstverband, terwijl hij de gevolgen van de beëindiging onvoldoende overziet; en b) de werknemer de mogelijkheid te bieden juridisch advies in te winnen. Daarnaast behelst het wettelijke vereiste - dat de beëindigingsovereenkomst schriftelijk dient te zijn aangegaan – de waarborg dat de werknemer de gevolgen van de beëindiging voldoende heeft overwogen. Onder verwijzing naar rechtspraak, wordt voorts overwogen dat aan het schriftelijkheidsvereiste kan worden voldaan, wanneer een akkoord is gegeven middels email of whatsapp.

De juridisch adviseurs van partijen hebben onderhandeld over beëindiging van het dienstverband – waaronder begrepen over de concept beëindigingsovereenkomst, waarin de gebruikelijke essentiële bepalingen omtrent een beëindiging met wederzijds goedvinden  zijn neergelegd – hetgeen heeft geleid tot de bevestiging van de gemachtigde van de werknemer, dat overeenstemming is bereikt. Dientengevolge zijn de belangen van de werknemer – die de bedenktermijn beoogd te beschermen – voldoende gewaarborgd en is de beëindigingsovereenkomst schriftelijk tot stand gekomen middels het akkoord per email van de gemachtigde van 29 januari 2016. Omdat de werknemer pas na 14 dagen op 16 februari 2016 per email meedeelt de beëindigingsovereenkomst te willen ontbinden, wordt te laat gebruik gemaakt van het recht op ontbinding.

 

Conclusie
Deze bedenktermijn dient ter bescherming van de werknemer, wanneer hij met de werkgever een beëindigingsovereenkomst sluit. Uit zowel de uitspraak van de kantonrechter te Rotterdam, als de uitspraak van de kantonrechter te Leiden kan worden afgeleid, dat het afhankelijk is van de omstandigheden van het geval wanneer de bescherming van de werknemer (tegen lichtvaardig of ongewild handelen) voldoende is gewaarborgd. Het komt desalniettemin aannemelijk voor, dat de belangen van de werknemer (eerder) voldoende worden geacht te zijn gewaarborgd, wanneer partijen hebben onderhandeld over de beëindigingsovereenkomst en de werknemer juridisch is bijgestaan in dit onderhandelingstraject. Hiervan uitgaande, is het raadzaam ermee rekening te houden dat de bedenktermijn een aanvang kan hebben genomen, wanneer overeenstemming – over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd – schriftelijk c.q. digitaal is bevestigd.  Niks

Voor meer informatie over de uitspraken of over Van Diepen van der Kroef Advocaten: stuur een email naar mw. mr. Babs Dubois - Van Kleef (Van Diepen Van der Kroef Haarlem, 023 542 42 92).


Vorige     Volgende

2 reactie(s)
hhcg | 23-01-2017 @ 03:15:14

pandora jewelry store

adidas outlet stores online

vans shoe store

Bottes Ugg Femme Pas Cher

Original Ugg Boots

Veste Moncler Femme

Stone Island Outlet

Jordan Schoenen

Ugg Grise Pas Cher

Moncler Store

Toms Outlet Online

moncler outlet

religion store

Timberland skor

Doudoune Femme Pas Cher

nike sportschuhe

Adidas Superstar

The official UGG

Air Max Femme

Yeezy Black

Negozi Pandora

nike shoes

nike tn pas cher

Nike Air Huarache For Sale

Michael Kors Outlet

Sportschuhe Nike

Ugg Classic Tall

Adidas Shoes Discount Marketplace

Chestnut Ugg Boots

Jordan Sneakers For Sale

Toms Shoes For Women

Chaussure Nike Pas Cher

Nike Air Women

Michael Kors handbag discount

ugg clearance

Vans Black Sneakers

Bottes Ugg Pas Cher

zapatos de futbol nike

new jordan releases

cheap nike air max

Ugg Femme Pas Cher

23 is back

Oakley Sunglasses Cheap

new pandora charms

Air Jordan Release Date

Womens Ugg Boots

nike schuhe günstig

Nike Factory Store

Uomo Hogan

Sheepskin Ugg Boots

Doudoune Moncler Solde

official NHL jerseys

nike air

cheap uggs

Cheap Stone Island Jackets

nike mercurial soccer cleats

pandora beads

canada goose sale online

air jordan

Uggs Pas Cher Soldes

Ugg Pas Cher En France

Ugg Boots On Clearance

adidas schoenen

ugg outlet online

Nike Online Store

tru religion jeans

Nike Air Max Cheap

uggs outlet

sac coach soldes

nike free

australia uggs outlet

Jordan Future

ray ban wayfarer eyeglasses

ugg boots outlet online

Canada Goose Outlet

ugg boots for women

Moncler Outlet Online

Air Huarache

nike joggesko

hogan rebel donna

Air Nike

moncler jacket sale

chaussures nike pas cher

Botte Ugg Femme

Canada Goose Outlet

Jordan Store

Doudoune Moncler Pas Cher

ugg factory outlet

fitflops sale uk

adidas store

Soccer Boots Outlet nike

Michael Kors Handbags Discount

Ugg Homme Pas cher

Oakley Outlet

Ray-Ban Official Discounted Site

Coach Bags On Sale

Air Max 90

chaussure basket homme

Nike Pas Cher Femme

Boutique Ugg

Nike Pas Cher Homme

hogan scontate

toms shoes outlet

nike air max running shoes

Ugg Outlet Online Store

Ugg boots Sale

Adidas Originals Superstar

hhcg 1.23

ethan moore | 18-01-2017 @ 16:40:44

The Ubuntu flavor of Linux is very user friendly, and has a ton of useful free apps for managing projects, accounting, design, etc. and you don’t need antivirus.

http://www.bulkmailservers.net/


Reageer
Naam:
E-mail:
Reactie:
    =  
Sociale Media
    
    
    
HR jurisprudentie
  • Het onderdeel HRM Jurisprudentie wordt verzorgd door Van Diepen Van der Kroef Advocaten (vestigingen Haarlem en Den Haag). Van Diepen Van der Kroef Advocaten is, met ca 130 advocaten, het grootste onafhankelijke advocatenkantoor van Nederland. www.vandiepen.com
HR jurisprudentie - Zoek opties
  • Zoek op woord of zinsdeel in titel of tekst
  • 1 op 2 mannen wil minder stressvolle job om meer tijd te hebben voor kinderen

    Bijna de helft van de mannen heeft een voorkeur voor een minder stressvolle baan om meer tijd voor de opvoeding van de kinderen over te houden. Dat blijkt uit een onderzoek van de organisatie Working Families bij 2.750 Britse gezinnen. Vastgesteld werd ook dat ongeveer één op drie vaders tot een looninlevering bereid zou zijn om een beter evenwicht te vinden tussen het werk en het ge...


Geen gegevens.
  • Lets get rid of the annoying monkeys Het zijn niet per se de chaoten die overlopen van het werk en hierdoor gestrest raken. Tot nu toe kom ik in mijn werk als professional organizer voor de zakelijke markt geen notoire rommelkonten tegen. Nee, het probleem zit hem vaak in de combinatie van een hoge mate van perfectionisme en een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. In de ogen van deze mensen moet alles tot in de puntjes verzorgd zijn, ... 09-10-15 | 1 reactie(s) | Lees column