HR columns
Home » HR columns » 10 tekenen dat je huidige baan hem niet gaat worden
10 tekenen dat je huidige baan hem niet gaat worden

We hebben allemaal wel eens een dagje dat het niet                                   
helemaal lekker gaat. Zeg maar gerust: helemaal niét 
lekker. Je hebt te weinig geslapen en als je wekker
gaat is je eerste gedachte ‘Getver, werken, geen zin’.
Je sluit aan in de file naar je werk en als je met een
diepe zucht het kantoor binnenloopt heeft iedereen
ook nog direct iets te zeuren. Echt zo’n typische
baaldag. En ja, natuurlijk dan ga je op zo’n moment
twijfelen of je wel echt gelukkig wordt van dit werk.
Niets om je zorgen over te maken; zelfs mensen met
een absolute droombaan hebben wel eens zo’n
moment.

 

Elke dag ellende is niet ok
Maar als dit je iedere dag beleeft en er geen verbetering in zit, is het misschien tijd om eens met een kritische blik naar je huidige baan te kijken. Misschien is er wel een baan out there waar jij wél blij van wordt , bij een bedrijf waar je veel beter tot je recht komt. Wellicht vind je het lastig om de knoop door te hakken en ben je bang dat je iets goeds weggooit. En terecht: een vaste baan is niet iets wat je tegenwoordig aan komt waaien. Toch blijft het aan je knagen.

 

Decision time
Hoe weet je dat het tijd is om de handdoek in de ring te gooien en op zoek te gaan naar een andere baan? Als een baan niet (meer) bij je past, zijn de signalen vaak al in een vroeg stadium aanwezig. Je moet ze alleen even herkennen. Als je je herkent in veel van de onderstaande punten, geef je huidige baan geen energie en laat je mogelijk kansen op een veel gelukkiger werkend leven liggen. Tijd voor actie dus!
 

 

1.                Je klikt totaal niet met je manager
Superfrustrerend: je baas en jij zitten totaal niet op één lijn.               
Wat je ook bereikt, het is nooit goed genoeg en er is altijd
wel iets waarover jullie van mening verschillen. Helaas is
deze persoon wel degene waarmee je jouw loopbaan
binnen dit bedrijf uitstippelt en daarnaast is het ook nog
eens degene die jou beoordeelt. Is het een absolute
mismatch, dan zal deze persoon jou niet verder helpen en
kan hij of zij je zelfs gaan tegenwerken. Al met al niet de
ideale basis voor een vruchtbare samenwerking.


Natuurlijk is het slim om eerst een een-op-een-gesprek aan te gaan met de manager in kwestie en te proberen om de vinger op de zere plek te leggen. Maar soms moet je ook simpelweg besluiten dat dit niet gaat werken, en eieren voor je geld kiezen. Een foute manager kan je het leven behoorlijk zuur maken.


 

2.                Je kan niet met trots vertellen waar je werkt

Je bent op een verjaardag en iemand vraagt je wat je doet. Je wil het eigenlijk liever niet vertellen, en schaamt je als je de naam van je bedrijf moet noemen. “Ja ach.. de rekeningen moeten érgens van betaald worden, hè!”, voeg je nog toe, lachend als een boer met kiespijn. Dit is natuurlijk een enorm teken aan de wand: waarom zou je blijven werken bij een bedrijf waar je niet 100% voor in kunt zetten? Je kunt alleen gemotiveerd raken door je werk als je achter de bedrijfsfilosofie staat. Zorg dus dat je met trots kunt vertellen waar je je dagelijks mee bezighoudt.
 

 

3.                Je kunt niet jezelf zijn
Je hebt van alles geprobeerd, maar het wil maar niet klikken met je           
naaste collega’s. Je doet je constant anders voor dan je in
werkelijkheid bent om maar leuk gevonden te worden. De grappen op
de werkvloer gaan over dingen die je niet begrijpt, je kunt nooit
meepraten en collega’s hebben gezamenlijke interesses die jij totaal
niet deelt. Eigenlijk voel je je 80% van de tijd een buitenbeentje. Toch
forceer je jezelf ontzettend om maar mee te kunnen doen.
 

Het lijkt bijzaak, maar je sociaal gezien op je plek voelen op je werk is enorm belangrijk. Als je je compleet ongelukkig voelt tussen je collega’s ondanks je vele pogingen om een common interest te vinden, is het misschien tijd voor een andere afdeling – of een andere baan.

 

 

4.                Er is een constante uitstroom van collega’s
Je hebt de ene collega nog niet uitgezwaaid, of er is alweer een andere afscheidsborrel aanstaande. De afscheidscadeautjes liggen bij jouw werkgever standaard klaar in de kast. Wissel je vaak van collega’s, dan is dat meestal een teken dat er ergens anders iets beters te halen is. Op gebied van salaris, secundaire voorwaarden of op het gebied van groeimogelijkheden. Zie het als een signaal; neem vertrekkende collega’s eens apart en vraag ze naar hun beweegredenen. Misschien zijn ze totaal niet op jouw van toepassing, maar misschien zijn het ook wel aandachtspunten voor jou!


 

5.                Je verveelt je kapot
Je draait al je werkdagen een vaste routine af en je voelt geen      
enkele uitdaging meer in je taken. Niemand lijkt er ook in
geïnteresseerd wat voor werk je aflevert; het is altijd goed. Je
krijgt nooit feedback, ook niet als je er om vraagt. Het voelt
gewoon alsof je werk er totaal niet toe doet. Als je naar je
doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf vraagt, word je
aangekeken alsof het een besmettelijke ziekte is. Nieuwe
vaardigheden leren? Nee, daar is geen budget voor. Je zit gewoon
hartstikke vast in je baan.

 

 

Waar voor andere mensen een burn-out een gevaar is, ligt bij jou een ‘bore-out’ meer in de lijn der verwachting. Neem er geen genoegen mee! Misschien moet je je heil ergens anders gaan zoeken en een baan vinden  waar je wél uitgedaagd wordt.
 

 

6.                Je ziet en spreekt je partner/familie veel te weinig
Zo veel aan het werk dat je partner, familie en vrienden bijna niet meer weten hoe je eruit ziet? Zit je ’s avonds vaker op kantoor dan ergens anders? Natuurlijk is het prima om te tijdelijk te pieken als je werkgever dat van je vraagt, maar als je constant je buffer leegtrekt is het op den duur gewoon ongezond. Er bestaat meer in het leven dan werken! Volgens Forbes is te veel werken iets waar mensen het vaakst spijt van krijgen, zeker als het ten koste van familie, relaties of vriendschappen gaat. Een gezonde werk/privé-balans is belangrijk, en als je werkgever daar geen oog voor heeft, is het tijd om te maken dat je wegkomt.
 

 

7.                Je geeft geen zak om de producten of diensten van je bedrijf

Ken je dat? Zo iemand die uren en uren kan doorratelen over z’n werk? Het kan irritant zijn, maar het
toont wel dat zo iemand met heel veel plezier naar z’n werk gaat.
Kijk je naar jezelf en merk je dat je het eigenlijk alleen voor het              
geld doet? Geef je helemaal niks om de bedrijfsresultaten, en
interesseert het totaal niet wat jullie precies verkopen? Als je
geen passie hebt voor de producten of diensten die jouw bedrijf
voert, zit je zeer waarschijnlijk niet op de juiste plek. Het maakt je
werk zo veel leuker als je oprecht geïnteresseerd bent in wat
jullie als bedrijf doen. Natuurlijk hoef je niet 24/7 over je werk te
willen praten, maar als je geen enkel enthousiasme kunt
opbrengen voor wat jullie doen, raak je snel uitgekeken op je
werk.


 

8.                Je takenpakket groeit, maar je salaris niet
Je neemt of krijgt er steeds meer verantwoordelijkheden bij, maar je krijgt er eigenlijk niets voor terug. Je maakt ondertussen de roosters, zit in die nieuwe projectgroep en bent ook nog BHV’er geworden. Er kan nog net een complimentje af, maar er zitten geen financiële consequenties aan je harde werk. Als je de kwestie aankaart bij je manager, komt die met excuusjes dat er momenteel geen budget is voor salarisverhogingen en is de weerstand bijna fysiek voelbaar. Het is duidelijk dat je de komende jaren geen vooruitgang hoeft te verwachten qua salaris. Demotiveert het je? Dan is het tijd om een werkgever te zoeken die wél begrijpt hoe belangrijk is dat je salaris aansluit bij je takenpakket.


 

9.                “Als dít voorbij is, wordt het wel beter…”
Ah, jij bent zo’n echte doorbijter. Het is al tijden verre van ideaal op je werk, maar dat komt natuurlijk omdat dat ene project zo veel aandacht van je vraagt. En die vervelende interim manager vertrekt volgende maand. Dan wordt alles beter! Alleen heb je jezelf het afgelopen het afgelopen jaar al drie van die deadlines gesteld. Je belooft jezelf dat je een andere baan gaat zoeken als er binnen nu en drie maanden niet verandert – en doet het dan vervolgens niet. Stop met excuusjes verzinnen – als je al een aantal maanden ongelukkig bent op je werk, is het tijd om er iets aan te doen.


 

10.            Je lichaam protesteert
De laatste tijd heb je steeds vaker last van onverklaarbare kwaaltjes, zoals hoofdpijn, migraine of plotselinge nek- of rugpijn. Ook word je steeds vaker midden in nacht ineens wakker, terwijl je normaal gesproken altijd prima doorslaapt. Gewoon even pech, of geeft je lichaam aan dat het de stress op je werk meer dan beu is? Onderschat niet hoeveel invloed stress op je lijf kan hebben. En hoe het ook wendt of keert, in de verkeerde baan zitten vraagt veel van je lijf. Als je lichaam aan de bel trekt, ben je eigenlijk al veel te ver gegaan en wordt het tijd om veranderingen door te voeren.

 

Herken je je in veel van deze punten en ben je werkzaam in de ICT? Stop dan met doorbijten en kies voor jezelf. Bonque, de ict vacaturesite helpt je graag aan een baan die wél 100% bij je past!
Vorige     Volgende

4 reactie(s)
rombongan | 22-04-2017 @ 16:17:17

Wow, this is really interesting reading.  I am glad I found this and got to read it.  Great job on this content.  I like it.

gambaran surgakerajaan islam di indonesiapengertian afta, bidadari surga

muzzi12 | 18-04-2017 @ 19:56:28

You finished a couple fine focuses there. I did an inquiry on the subject and discovered about all persons will oblige with your online journal. amazing selling machine

Robinjack | 16-04-2017 @ 20:40:20

I was perusing your article and thought about whether you had considered making a digital book on this subject. You're composing would offer it quick. You have a great deal of composing ability.  buy phentermine

jackman30 | 15-04-2017 @ 23:35:11

waar jij wél blij van wordt , bij een bedrijf waar je veel beter tot je recht komt. Wellicht vind je het lastig om de knoop door te hakken Streaming Media


Reageer
Naam:
E-mail:
Reactie:
    =  
Sociale Media
    
    
    
HRnetwerk.nl Columnisten